To the English version

Het team

Het RustIEC project wordt geleid door het INDI/ETRO Smartnets lab van de Vrije Universiteit Brussel en het DistriNet lab van de KU Leuven.

Projectbegeleiders

Kris Steenhaut An Braeken Jorn Lapon Stijn Volckaert

Kris Steenhaut (Vrije Universiteit Brussel) heeft de ETRO/IRIS/Smartnets groep geleid vanaf 2005. Haar onderzoeksactiviteiten focussen op het ontwerp, de implementatie en de experimentele evaluatie van draadloze sensornetwerken en hun integratie op het Internet en het wereldwijde web. Onderwerpen van bijzondere belangstelling zijn voornamelijk interoperabiliteit, veiligheid en privacy en de interactie met fog en cloud. Kris Steenhaut heeft verschillende ITEA- en SBO-projecten en verschillende EU-projecten over Internet of Things, smart grid, slimme verlichting en milieubewaking begeleid. Zij speelt een actieve rol in de ontwikkelingssamenwerking met Cuba en Vietnam.

An Braeken (Vrije Universiteit Brussel) werd professor in 2007 aan de Erasmushogeschool Brussel, sinds 2013 aan de Vrije Universiteit Brussel in het departement Industriële Wetenschappen. Haar huidige interesses omvatten security- en privacyprotocols voor IoT, cloud, fog, blockchain en 5G security. Ze nam deel en coördineerde in meer dan 12 nationale en internationale projecten.

Jorn Lapon (KU Leuven) is een Research Manager in Secure Software van de DistriNet Research Group van de KU Leuven campus in Gent. Hij is zowel in de industrie als in de academische wereld actief geweest en doctoreerde in 2012 op Anonymous Credential Systems. Onderwerpen van bijzonder belang zijn IoT-beveiliging, met een focus op veilige ontwikkeling en beveiligingstesten. Zijn nauwe samenwerking met de industrie is waardevol gebleken voor zowel de bedrijven als het academisch onderzoek.

Stijn Volckaert (KU Leuven) is an assistant professor at imec-DistriNet, KU Leuven - Technology Campus Ghent. His research currently focuses on exploit mitigations, software diversity, multi-variant execution, and automated migration of legacy code to safe languages.

Projectmedewerkers

Ruben De Smet Diana Deac Roald Van Glabbeek Andreas Declerck

Ruben De Smet (Vrije Universiteit Brussel) gebruikt actief Rust sinds 2016 en heeft bijgedragen aan meerdere Rust "crates", onder meer in het asynchrone ecosysteem, in cryptografische bibliotheken en in de "qmetaobject" bibliotheek. Hij onderhoudt mede een reeks Signal bibliotheken en ontwikkelt een Signal client. Voor zijn doctoraatsonderzoek werkt hij aan peer-to-peer technologie. Ruben vervoegde de Belgium Rust User Group in 2017 en organiseert deze sinds 2020.

Diana Deac (Vrije Universiteit Brussel) begon onlangs software te ontwikkelen in Rust na het werken met Contiki-NG dat geschreven is in de C programmeertaal. Ze ontwierp een adaptieve scheduler voor Time Slotted Channel Hopping (TSCH) voor Contiki-NG. Momenteel werkt ze aan de implementatie van het RPL-protocol in Rust. De focus van haar doctoraatsonderzoek is het verbeteren van protocollen voor draadloze sensornetwerken met het oog op veiligheid.

Roald Van Glabbeek (Vrije Universiteit Brussel) draagt bij met zijn expertise in embedded platformen en ontwerp en implementatie van MAC, RDC en routingprotocols.

Andreas Declerck (Vrije Universiteit Brussel) is bezig met Rust sinds 2017 en maakt occasioneel contributies aan de in Rust geschreven X11 window manager LeftWM. Voor zijn master thesis onderzoekt hij mogelijkheden om Rust te gebruiken bij het implementeren van multicast in het RPL netwerk protocol en CSMA op embedded devices. Hij is actief in de kunstwereld waar hij kunstenaars helpt met het uitbouwen van de technische kant van hun kunstinstallaties. In zijn vrije tijd is hij een actief vrijwilliger bij CoderDojo België waar hij kinderen tussen 7 en 18 jaar leert programmeren.

Projectbijdragers

Thibaut Vandervelden Robrecht Blancquaert Alicia Andries

Thibaut Vandervelden (Vrije Universiteit Brussel) draagt bij aan verschillende Rust crates sinds 2019. Zijn hoofdzakelijke focus ligt op het schrijven van software voor ingebedde apparaten die gebruikmaken van laagvermogen draadloze protocols, zoals IEEE802.15.4. Hij droeg bij aan de smoltcp crate, waarin hij de 6LoWPAN implementatie voorzag. Hij werkt momenteel aan een RPL protocol implementatie. De prestaties van de Rust programmeertaal op ingebedde apparaten is de focus van zijn doctoraatsonderzoek.

Robrecht Blancquaert (Vrije Universiteit Brussel) werkt aan snelle, veilige implementaties van elliptische krommen voor laagvermogen ingebedde apparaten, met automatische specialisatie voor verschillende CPU architecturen.

Alicia Andries (KU Leuven) is een doctoraatsonderzoeker aan de imec-DistriNet onderzoeksgroep van de KU Leuven onder leiding van Stijn Volckaert. Ze werkt aan het semi-automatisch migreren van code in onveilige systeemprogrammeertalen naar veiligere alternatieven, zoals Rust. Zo werkt ze aan het vertalen van drivers naar Rust, waarbij ze de huidige beperkingen van bestaande automatische migratietools en Rust for Linux onderzoekt.